کتاب روش تحقیق کاربردی (عملی): با رویکرد کارگاهی
کتاب روش تحقیق کاربردی (عملی): با رویکرد کارگاهی نوشتهی جان اف. گالتنی، به صورت عملی و گام به گام به مباحثی مانند تدوین طرح تحقیق، طرحهای پژوهشی غیرآزمایشی و آزمایشی و طراحی و گزارش پژوهش در زمینه روانشناسی میپردازد.
موضوع کتاب روش تحقیق کاربردی (عملی): با رویکرد کارگاهی چیست؟
پژوهش (تحقیق)، به عنوان کلید توسعه، تعالی و پیشرفت جوامع بشری به حساب میآید و آموزش پژوهش و یادگیری روشهای تحقیق بیشتر از قبل مورد استقبال قرار گرفته است. آشنایی با روشهای علمی نگارش و روشهای تحقیق نه تنها در دانشگاهها و مراکز علمی و پژوهشی اهمیت بالایی دارد، بلکه تمامی دانشآموزان، معلمان و مربیان در دورههای قبل از دانشگاه یعنی (از زمان ابتدایی تا دورههای متوسطه) نیز در جهت آموزش و یادگیری تحقیق قدم برداشتهاند.
استفاده از روش تحقیق در روانشناسی:
اصولاً روانشناسی به دو رویکرد تقسیمبندی میشود: آزمایشی (تجربی) و کاربردی. روانشناسی آزمایشی تلاش دارد تا به پیکرهی دانش ما دربارهی رفتار انسانی به واسطهی انجام پروژههای علمی و پژوهشی (تحقیقاتی) بیافزاید. این نوع روانشناسی را میتوان به چندین حوزه تقسیم کرد که برخی از آنها را در کتاب روش تحقیق کاربردی (عملی): با رویکرد کارگاهی (Doing research a lab manual for psychology) مطالعه خواهید کرد. تمام پژوهشهای روانشناسی صرف نظر از موضوع، از روش تحقیق استفاده میکنند، در این کتاب برخی از آنها را یاد خواهید گرفت.
روانشناسی کاربردی از دانش رفتار انسانی به منظور اصلاح برخی از آنها استفاده میکند. دو شاخهی مهم روانشناسی کاربردی عبارتند از: روانشناسی بالینی و روانشناسی سازمانی و صنعتی (کاربرد روانشناسی در کار). البته، برخی روانشناسان در هر دو زمینه کاربردی و پژوهشی فعالیت دارند.
چگونه میتوان عنوانی برای پژوهش خود یافت؟
موضوع تحقیق باید چیزی باشد که شما واقعاً به آن علاقهمند باشید. کار را با تفکر و تأمل دربارهی زمینههای روانشناسی که در دیگر کلاسها میخوانید، شروع کنید؛ با مروری در متون مختلف روانشناسی و مطالعه پیشینه پژوهش (تحقیق)، به جستجوی عناوین فرعی که جالب به نظر میرسند بپردازید (موضوع یا عنوان اصلی احتمالا بخشهای بیشتری از آنچه را که شما به آن نیاز دارید پوشش میدهد).
وقتی چند موضوع و ایدهی متفاوت را در ذهن پیدا کردید، راجع به هر یک اجمالاً فکر و مطالعه کنید. شما میتوانید درباره هر کدام از آنها در متون مختلف مطلب بخوانید (شاید معلمان / اساتید شما، کتابخانه و یا همکلاسیهایتان مطالبی در زمینههای مختلف مورد نظر داشته باشند که شما به دنبال آنها هستید). مثلاً، در فصلی از اصول بیولوژیکی رفتار، با عنوان «احساسات» و عنوان فرعی «شباهتها و تفاوتهای فرهنگی» مواجه میشوید، چنانچه به این مطلب علاقهمند هستید آن را دنبال کنید.
جان اف. گالتنی (Jane F Gaultney) در این کتاب راه و روشهای زیادی برای تحقیق در خصوص موضوع مورد علاقهتان را آموزش میدهد که با به کارگیری آنها میتوانید پیشرفت چشمگیری داشته باشید.
در بخشی از کتاب روش تحقیق کاربردی (عملی): با رویکرد کارگاهی میخوانیم:
روانشناسی اجتماعی، علمی است که به بررسی افکار، احساسات و رفتار متأثر از دیگران میپردازد. روانشناسان اجتماعی علاقهی زیادی به درک این دارند که چطور انسانها به واسطهی موقعیتهای اجتماعی که در آنها قرار دارند، تحت تأثیر قرار میگیرند. برخی موضوعات که روانشناسان اجتماعی دنبال میکنند شامل موارد ذیل است: چگونه افراد از یکدیگر تأثیر میپذیرند؛ چرا مجذوب یکدیگر میشوند؛ کدام نوع از موقعیتها منجر به بروز رفتارهای خشن و خشونتآمیز میشود؛ چرا مردم نسبت به اقشار خاصی، پیش داوری میکنند؛ و چگونه مردم یکدیگر را متقاعد میکنند و بر هم تأثیر میگذارند.
درحالیکه بسیاری از روانشناسان اجتماعی، تحقیقات بنیادینی را هدایت میکنند تا فرآیندهایی را که این پدیدهها را شامل میشوند دریابند، بسیاری دیگر از پژوهشهای کاربردی استفاده میکنند تا دریابند که چطور مفاهیم مشابه میتواند در حوزههای قانونی، بهداشت و سلامتی، کار و تجارت و دیگر زمینهها مورد استفاده قرار گیرند. روانشناسان اجتماعی دامنهای از مطالعات میدانی و آزمایشگاهی را برای بررسی پرسشهای تحقیقاتیشان استفاده میکنند. به عنوان مثال، یک روانشناس اجتماعی ممکن است برای بررسی موضوع «جذابیت» از مطالعه آزمایشگاهی استفاده کند که طی آن شرکتکنندگان با دیدن عکس افراد، آنها را از لحاظ جذابیت امتیازبندی میکنند و یا از مطالعه میدانی استفاده کند تا ببیند مردم چطور در یک جلسه یکدیگر را ملاقات کرده و جذب هم میشوند.
فهرست مطالب کتاب
بخش 1: تدوین طرح تحقیق
بخش 2: طرحهای پژوهشی غیر آزمایشی
بخش 3: طرحهای پژوهشی آزمایشی
بخش 4: طراحی و گزارش پژوهش
بخش 5: پیوستها
دیدگاهها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.